Thursday, April 20, 2023

Onze herinneringen aan de iPod

Must read

Shreya Christinahttps://cafe-madrid.com
Shreya has been with cafe-madrid.com for 3 years, writing copy for client websites, blog posts, EDMs and other mediums to engage readers and encourage action. By collaborating with clients, our SEO manager and the wider cafe-madrid.com team, Shreya seeks to understand an audience before creating memorable, persuasive copy.

Het is officieel: de iPod is voorbij. Na 20 jaar kondigde Apple deze week aan dat het stopte met het eindproduct van het merk dat muziekspelers definieerde in het midden van de jaren 2000 en hielp Apple naar mainstream succes te katapulteren.

Velen van ons op De rand hebben goede herinneringen aan onze dagen die we doorbrachten met het gebruik van de muziekspelers gedurende die twee decennia, dus hebben we besloten om er een paar op te schrijven om niet alleen na te denken over wat een geweldige muziekspeler het was, maar ook wat een belangrijk apparaat het was in ons leven toen. Bovendien hebben we veel littekens van deze dingen die worden vernietigd of “verdwijnen”.

Hier zijn onze herinneringen aan het kopen van iPods, het herontdekken, het weer tot leven wekken en soms gewoon kwijtraken.


Ik heb twee iPod-verhalen: een over de eerste die ik ooit heb gekregen en een andere over de laatste die ik nieuw heb gekocht.

Mijn eerste mp3-speler was eigenlijk een 2 GB Walkmanmaar zodra ik de . zag “Nano-chromatische” advertentie voor de vierde generatie iPod Nano besloot ik hem te kopen. Het grootste probleem was dat ik 12 was, en $ 149 was een kavel van geld voor mij – dus ik bracht maanden door met het bij elkaar schrapen van vergoedingen, geld van het maaien van gazons en cadeaubonnen. Toen ik er eindelijk genoeg van had, marcheerde ik Toys R Us binnen en koos een blauwe uit. Eindelijk stond ik op het punt mijn eerste iPod te krijgen.

Ik had geen rekening gehouden met omzetbelasting en kwam een ​​paar dollar te kort. De kassier moet hebben beseft hoe kapot ik was, want ze boden aan om de rest te dekken in wat vrijwel zeker de grootste daad van vriendelijkheid was die ik in mijn jonge leven had meegemaakt. Ik heb die iPod nog steeds, hoewel de batterij niet langer kan worden opgeladen.

Een paar jaar snel vooruit, en ik was een stereotiepe technische tiener met een gejailbreakte en gemodificeerde iPod Touch vierde generatie. Op een gegeven moment heb ik iets verwijderd dat blijkbaar essentieel was met behulp van de jailbreaktool Cydia en ik was helemaal niet in staat om de iPod weer in werkende staat te brengen. Na een paar maanden besloot ik het apparaat uit mijn kast te halen en het nog een kans te geven om het te herstellen. Wonder boven wonder werkte het, en mijn iPod had weer voorraad iOS 5.

De volgende dag, toen ik uit mijn zeer coole minivan stapte, gleed hij uit mijn zak en viel op de betonnen oprit, waarbij het scherm verbrijzelde. RIP naar een echte. – Mitchell Clark


De iPod was de eerste “coole” gadget die ik ooit heb gehad. Ik had een reeks waardeloze andere mp3-spelers, een Diamond Rio en een Archos Jukebox, maar toen kocht ik een gouden iPod Mini. Het bevatte vier muziekoptredens, die zelfs toen nog als minder aanvoelden dan sommige van zijn concurrenten, maar het was klein en snel en het ding voelde als magie. Bovenal sloeg het niet elke keer over als de auto een hobbel raakte, zoals een stel andere harde schijf-gebaseerde spelers die ik had.

De Mini ging jarenlang overal met me mee totdat hij uit mijn auto werd gestolen op de parkeerplaats van mijn middelbare school. (Ik kan me nog precies voorstellen waar mijn auto geparkeerd stond, het weer die dag, alles over het moment dat ik ontdekte dat hij weg was.) Ik kon me geen andere veroorloven, dus ging ik terug naar mijn andere apparaten, die nu allemaal leken belabberd, hoewel ze eigenlijk best wat meer muziek vasthielden. Maar ik heb de witte koptelefoon gehouden, want zolang ik die had, voelde het alsof ik nog steeds een iPod had. Tot ik een kuil raakte en het ding de sporen oversloeg. – David Pierce


Een iPod van de vijfde generatie.
Foto door Amelia Holowaty Krales / The Verge

Mijn eerste iPod was de iPod Video van de vijfde generatie. De iPod van de eerste generatie kwam uit in mijn eerste jaar van de middelbare school, en ik heb jarenlang jaloers gekeken hoe alle rijke kinderen tussen de lessen door met hun iPod pronkten. In mijn eerste jaar maakte ik eigenlijk een PowerPoint voor mijn vader, waarin ik mijn cijfers en al mijn domme middelbare schoolprestaties gedetailleerd uiteenzette. Mijn vader zei niets, en ik mokkende weg, berustend in mijn lot.

Ik was compleet verrast toen een paar weken later een pakketje van Apple bij ons aan de deur kwam. Mijn vader had een grijns op zijn gezicht. Het was ook de zwarte versie, aangezien hij wist dat ik een gothic-tiener was. (Dit was ondanks het feit dat hij wenste dat ik ophield met elke vezel van zijn wezen gothic te zijn). Mijn vader was een stoïcijnse man, dus hij zei niet veel anders dan ‘genieten’. Onnodig te zeggen dat ik die baby heb volgeladen met zoveel films en liedjes als hij zou bevatten. Het was mijn metgezel voor late studiesessies en urenlange woon-werkverkeer naar school. Vaker wel dan niet, was het echter waar ik me op wendde toen mijn ouders zich een weg door een rommelige breuk worstelen.

Je zou waarschijnlijk iets kunnen zeggen over nukkige tieners die naar emomuziek luisteren terwijl hun ouders op explosieve wijze uit elkaar gingen. Maar het was een enorm comfort om mijn koptelefoon op te zetten en mijn muziek af te spelen, ononderbroken door meldingen en apps.

Mijn iPod Video ging ongeveer drie jaar mee, tot ik hem op een dag op het trottoir liet vallen en hij spleet. Tegen die tijd was ik heel erg over de buggy-interface en een klikwiel heen dat niet meer wilde meewerken. Ik wilde een nieuwerwetse iPod Touch. Maar iets aan mijn arme, trouwe iPod Video die verbrijzeld op een stoep lag, deed me tranen in de ogen.

Ik nam het mee naar huis en bewaarde het jarenlang in een doos. Ik kon het niet weggooien. Ik vergat het toen bijna een decennium en vond het vreemd genoeg toen ik mijn rommel in 2018 opruimde. Mijn vader was net overleden, maar daar, toen ik hem het meest miste, was een van de kostbaarste geschenken die hij me ooit gaf – een herinnering aan hoeveel hij van me hield, zelfs als hij het niet kon uiten. En misschien, heel misschien, vond ik het die dag dat mijn vader me troostte vanuit het graf. – Victoria Song


Mijn ‘eerste iPod’-verhaal lijkt veel op dat van David. Mijn eerste mp3-speler was een Rio die maar een handvol nummers kon bevatten, en om de een of andere reden heb ik een heel sterke herinnering aan een remix van een James Bond-thema. Mijn iPod Mini – in zijn glorieuze babyblauwe kleur – was een enorme upgrade. Het kon veel meer nummers bevatten dan mijn Rio, en het was gewoon leuk om te gebruiken. Ik mis het scrollwiel nog steeds! (Ik weet niet of ik dat James Bond-nummer erop heb gezet.) Het is een van mijn favoriete apparaten ooit, en ik wou dat ik het nog steeds had. – Jay Peters


Apple Ipod Mini bij de Apple Computer Store in Soho.,

Een iPod-mini.
Foto door Andrew Savulich/NY Daily News Archive via Getty Images

De iPod Mini was mijn eerste iPod en ik ben er vrij zeker van dat het hielp bij een klein gehoorverlies. Ik gebruikte hem elke dag, genesteld in zijn handige plastic houder en in mijn tailleband gestopt, om op het ritme van mijn favoriete muziek te drummen terwijl ik leerde spelen, een hobby die verder hielp bij dat gehoorverlies. Deze iPod ging ook mee aan boord van de tractor van mijn familie toen ik elke week ons ​​gazon moest maaien, een karwei dat waarschijnlijk ook tot gehoorverlies heeft bijgedragen. Ik heb geen ongelooflijke verhalen te vertellen over mijn eigendom van deze iPod, behalve dat hij overal met me mee ging en plichtsgetrouw zijn werk deed als een no-nonsense muziekspeler die ook Brick spel ingebouwd. – Cameron Faulkner


Mijn eerste iPod was de allereerste iPod – en hij werd gekocht in een lieve poging van mijn moeder om me op te vrolijken. Ik was opgewonden om zoveel opslagruimte op één apparaat te hebben en om een ​​mp3-speler te hebben die direct uit de doos werkte met iTunes. Ik gebruikte het constant, soms aangesloten op een van die vreselijke cassettedecks en soms op een van die vreselijke FM-zenders. De deuntjes voerden me mee op ritjes van 12 uur heen en weer van de universiteit, en het feit dat ik al mijn muziek op één plek had, nam de angel uit het verlies van mijn favoriete hoes met mix-cd’s op de parkeerplaats van een Dillard in Tullahoma, Tennessee.

Een screenshot van een gesprek vanuit iMessage.  De afzender vraagt:

Onderzoek naar een verdwijning.
Screenshot: Alex Cranz

Toen, op een dag, verdween het. Het zat niet in mijn portemonnee. Het lag niet in mijn auto. Het was niet in mijn slaapkamer. Ik was thuis tijdens de zomervakantie van de universiteit, dus het was zeker niet in mijn slaapzaal. Het was gewoon weg. Ik kreeg een veel goedkopere iPod Shuffle om het te vervangen, en het was lang niet zo goed. Jarenlang heb ik me afgevraagd of mijn jongere broer het stiekem nam zodat hij er cool uit kon zien voor de andere middelbare scholieren.

Ik heb onlangs geprobeerd dit lang aanslepende mysterie te onderzoeken, maar de resultaten van mijn onderzoek waren niet overtuigend. – Alex Cranz


Mijn eerste iPod was het klikwielmodel van 40 GB. Ik kocht hem in 2005 in zo goed als nieuwe staat van eBay. Mijn favoriete ding was niet de grote opslagruimte, de glanzende afwerking die ik beschermde in een doorzichtige behuizing van Griffin, of de simpele coole factor. Mijn favoriete ding was een aan de bovenkant gemonteerde FM-radiozenderaccessoire genaamd iTrip. Het zag eruit als een watertank die op de koptelefoonaansluiting was aangesloten, maar zag er op de een of andere manier ook uit als een natuurlijk verlengstuk van de iPod. Omdat de batterij van de iPod leeg was, kon ik in de auto van een vriend springen en ze gewoon laten afstemmen op 87,9, wat geweldig was omdat veel auto’s nog geen aux-aansluiting of Bluetooth hadden.

Toen de iPod met video uitkwam, wist ik dat ik hem moest hebben. Dus verkocht ik mijn iPod op eBay en kocht ik mijn eerste gloednieuwe Apple-product: een zwarte iPod van de vijfde generatie van 60 GB. Ik wilde deze iPod echt beschermen, dus nam ik hem mee naar een kiosk in een winkelcentrum die doorzichtige vinylbeschermers aanbrengt – grote fout. Ze gebruikten een scheermesje om rond het iPod-wiel te snijden en het volledig te krassen. Ze namen er geen verantwoordelijkheid voor, dus tot mijn verdriet heb ik het met verlies op eBay verkocht. Ik kon mezelf er lange tijd niet toe brengen nog een nieuw Apple-apparaat te kopen, maar in de tussentijd speelde ik mp3’s op Windows Mobile-apparaten zoals de Cingular / HTC 2125 en op een Accessoire voor mp3-speler met Game Boy Advance-licentie die werd geleverd met een 32 MB compact flash-kaart. – Umar Shakiro


Ik ben als kind opgegroeid als een Apple-hater met een dwaze neiging om zijn producten niet leuk te vinden, omdat ik alleen maar bezig was met gamen en pc’s. Ik bespotte aanvankelijk de vroege iPods ten gunste van mijn Discman. Ik was de belichaming hiervan Penny Arcade stripverhaal. Ik heb het lang niet geprobeerd of een iPod gebruikt, maar ik deed mee met de retoriek in ‘nou ja, eigenlijk’-stijl die ik hoorde dat ze niet eens een goede geluidskwaliteit hadden. Toen het downloaden van mp3’s een manier van leven werd, waren mijn ogen gericht op rare spelers van andere merken zoals iRiver en zelfs Intel. (Hoe passend, als een vervelende pc-fanboy, om “Intel!” te denken)

Ik kon ze op de middelbare school niet betalen, maar in het begin van de universiteit belandde ik op een… Creative Nomad Jukebox Zen dat was eigenlijk een harde schijf van een laptop in een lelijke plastic behuizing met een klein zwart-wit scherm. Dat ding was als een kleine tank met goedkope verwijderbare opslagruimte die me ooit openlijk bespotte op het dronken kelderfeest van een vriend toen het mijn beurt was om de luidsprekers aan te sluiten. Ik heb absoluut geen shit tegen ze gepraat terwijl ik stiekem jaloers was op hun slanke iPods. Nee, helemaal niet.

Mijn sterke en misplaatste mening over de producten van Apple begon te verzachten toen ik Macs begon te gebruiken in mijn fotografielessen op de universiteit, en uiteindelijk pakte ik mijn eerste en enige iPod – een limoengroene iPod Shuffle van de derde generatie. Ik kocht het goedkoop op eBay om tijdens het hardlopen te gebruiken, en dat kwam natuurlijk niet uit. Maar ik vond het geweldig, ondanks het gebrekkige, knooploze ontwerp. Ik heb het tot op de dag van vandaag nog steeds, en als ik ooit de vervelende 3,5 mm-naar-USB-oplader vind, zal ik hem misschien inschakelen en kijken of ik de reeksen van de oordopjes kan onthouden om afspelen, pauzeren, overslaan en terugspoelen te regelen.

Of misschien zou ik dat niet moeten doen, want ik huiver bij de gedachte welke huiveringwekkende muziek er nog op zou kunnen leven. –Antonio G. Di Benedetto


Mijn eerste iPod was een hand-me-down van mijn oudere zus. Het was een zwarte iPod Classic vol angstaanjagende liedjes waartoe de groep 7 waarschijnlijk geen toegang had gehad, zoals Panic! Bij de Disco’s Liegen is het leukste dat een meisje kan hebben zonder haar kleren uit te doen.

Die kleine machine was bij me tijdens mijn meest ongemakkelijke (en poging tot emo) fase. Toen ik uiteindelijk mijn eigen tweede generatie blauwe iPod Nano kreeg, veranderde er niets. Ik stopte hem in de gezinscomputer en laadde hem op met de verzameling emo-songs van mijn zus uit iTunes, zodat ik een kopie kreeg van alle P!ATD, De Academie isen Zondag terugnemen liedjes waar een tienermeisje op kon hopen.

Mijn iPod staat nu ergens in het huis van mijn ouders stof te verzamelen. Waar je ook bent iPod, ik hoop dat je gezellig binnen zit de blauwe sok Ik heb je gekocht. – Emma Roth

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest article

Contents